A

Aliuminis - cheminis elementas, naudojamas gaminant antiperspirantus ir antiseptikus. Kai kurie mokslininkai nustatė, jog esama ryšio tarp aliuminio ir krūties vėžio. Antiperspirantų sudėtyje esantis aliuminis blokuoja odos poras, neleisdamas toksinams pasišalinti iš organizmo; tuomet jie, savo ruožtu, yra nukreipiami į artimiausią riebalų sankaupos vietą – prie pieno liaukų. Kai kurie mokslininkai taip pat teigia, kad aliuminis įtakoja Alzhaimerio ligos vystymąsi.


Ammonium Laureth Sulphate - tai amonio druskos, etoksilintos iš laurilo alkoholio. Jos gali būti gautos iš kokoso. Amonio Laureth Sulfate yra efektyvus valiklis, šalinantis riebalus ir nešvarumus nuo plaukų ir odos. Jis gamina putas ir minkština odą. Taip pat apsaugo atskyrimo į aliejų ir skystų komponentų. Amonio Laureth Sulfatas gali sukelti akių ir odos dirginimą.

B

Behentrimonium Chloride - rapsų aliejaus kilmės su stipriu kondicionavimo poveikiu. Baltos iki beveik baltos spalvos dribsniai, alkoholio kvapo. Tirpsta karštame vandenyje arba aliejuje. Kondicionieriai su Behentrimonium Chloride turi antistatinę ir neveliančias plaukų savybes, galėtų atkurti ir atstatyti pažeistus plaukus (dėl rapsų aliejaus nesisluoksniuoja, bet prasiskverbia ir sustiprina plauko kamieną), minkština odą, turi antimikrobinių savybių.

Benzyl alcohol - (Benzilo alkoholis) yra organinis junginys, formulė C₆H₅CH₂OH.Benzilo grupė dažnai sutrumpintai rašoma (Bn) todėl benzilo alkoholis yra žymimas kaip BnOH. Tai bespalvis skystis, turintis švelnų malonų aromatini kvapą. Tai naudingas tirpiklis, dėl savo poliškumo, nedidelio toksiškumo, ir mažo garų slėgio. Benzilo alkoholis dalinai tirpus vandenyje (4 g/100 ml) ir visiškai maišosi su alkoholiais ir dietileteriu. Jis natūraliai gaminasi daugelyje augalų ir dažniausiai randami vaisiuose ir arbatose. Sintetiškai išgautas naudojamas kaip konservantas, yra alergiškas, neurotoksiškas.

C

Cetearyl Alcohol - yra cetilo ir stearilo alkoholiai, gali būti augalinės arba sintetinės kilmės. Naudojami tirštinti ir stabilizuoti gaminius. Cetearilo Alkoholis suteikia odai minkštinantį jausmą. Jis gali būti naudojamas vandens-alyvos mišiniuosei, aliejaus-vandens emulsijose, bevandenės formulės kremuose, tepaluose, kūno sviestuose, druskose kūnams.


Cetrimonium chloride – antiseptikas. Cetrimonio chloridas, cetrimonio bromidas ir Steartrimonium chloridas yra amonio druskos. Šie ingredientai yra naudojami plaukų kondicionierių, plaukų dažų ir spalvų, kitų plaukų priežiūros produktuose ir kai kuriuose kituose odos priežiūros produktuose. Cetrimonio chloridas ir cetrimonio bromidas taip pat padeda išvalyti odą arba neleisti daugintis arba slopina mikroorganizmų augimą ir padeda vandeniui susimaišyti su aliejumi ir purvu, ir būtų nuplauti. Europos Sąjungoje dar vadinami alkyl (C12-C22), jų galima naudoti iki 0,1proc produkto sudėties. Gali dirginti odą.

Citric acid – (Citrinos rūgštis) veikia sutraukiamai, todėl kosmetikoje naudojama riebiai odai ir plaukams priežiūrėti. Neblogai susidoroja su pleiskanomis. Taip pat citrinos sulčių rūgštys turi blukinamąjį poveikį. Šio vaisiaus sudėtyje yra nemažai vitamino C, todėl po procedūrų su citrina galima tikėtis sveikesnio atspalvio. Kanadoje uždrausta šią rūgštį naudoti kosmetikoje. E330. Mažai kenksminga, plačiai naudojama.

Cocamide MIPA (and) Laureth-4 - tai kokoso rūgšties, isopropanolamidų mišinys. Tai paviršinio aktyvumo - putų sukėlėjo, klampumo didinimo agentas. Emulsinimo, emulsijų stabilizavimo agentas. Sveikatai pavojingumo nenustatyta.

Cocamidopropyl betaine - yra sintetinė paviršiaus aktyvumo medžiaga, gauta iš kokosų aliejaus ir dimethylaminopropylamino. Tai klampus, šviesiai geltonas skaidrus skystis ir naudojamas vonios produktuose, kaip pvz. šampūnai ir rankų muilas, bei kosmetikoje kaip emulsinimo agentas ir tirštikis, bei kad sumažintų dirginimą, kurį gali sukelti grynos paviršiaus aktyvumo medžiagos. Ji taip pat tarnauja kaip antistatikas plaukų kondicionieriuose.
Cocamidopropyl Betaine yra vidutinio stiprumo, paviršinio aktyvumo medžiaga, kuri dažniausiai nedirgina odos ar gleivinių. Beje, kai kurie tyrimai rodo, kad yra alergenų. Ji taip pat turi antiseptinių savybių, todėl tinka asmens higienos gaminiams.
Cocamidopropyl Betaine rinkoje keičia cocamide DEAą.

Cyclomethicone – (Ciklometikonas)yra skaidrus, bekvapis kosmetinis silikonas. Jis neriebus ir greitai išgaruoja. Jis minkština odą ir suteikia jai šilkinio švelnumo, o taip pat odą padengia apsaugine plėvele, neleidžiančia odai prarasti drėgmę.

D

Dietiltoluamidas /DEET/ - tirpiklis, naudojamas kaip repelentas (priemonė nuo vabzdžių). Stipriai dirgina odą. JAV Aplinkos apsaugos agentūra buvo užregistravusi keletą šio preparato sukeltų mirties atvejų. Nuo 2004 m. gruodžio 31 d. Kanadoje iš prekybos išimami gaminiai, kurių sudėtyje esama daugiau kaip 30% DEET.


Dimethicone – (dimetikonas) palaiko odos vandens balansą. Dimetikonas virškinimo trakte susikaupusias putas pašalina fiziškai, jis nedalyvauja jokiose cheminėse reakcijose ir yra farmakologiškai bei fiziologiškai inertiškas. Dimetikonas neveikia skrandžio sulčių rūgštingumo, maisto virškinimo ar absorbcijos mechanizmų ir nedirgina vietiškai.

G

Glyceryl stearate – (Glicerilstearatas) vašką primenantis cheminis produktas, pagamintas iš glicerino ir stearino rūgšties. Jį galima rasti losjonuose, kremuose, valikliuose. Glicerilstearatas veikia kaip tepimo priemonė ir odai suteikia švelnumo ir minkštumo jausmą. Išgaunamas iš palmių branduolių aliejaus, sojos aliejaus ar kt. augalinio aliejaus.


Gyvulinės kilmės riebalai - gyvūnų audiniai gamina daug riebalų ir pusiau riebalų, kurie yra netirpūs vandenyje sudėtiniai glicerino ir riebiųjų rūgščių eteriai. Yra žinoma, kad gyvuliniuose riebaluose, kurie, kaip taisyklė, yra vienas pagrindinių kietojo muilo gamybos komponentų, gausu pesticidų, kurie šalina nuo odos natūralų apsauginį lipidų sluoksnį.

Guar hydroxypropylinum chloride - tai organinis junginys, kuris yra vandenyje tirpus, išgautas iš amonio ir guaro gumos. Ji suteikia kondicionavimo savybės šampūnams ir po-šampūninėms plaukų priežiūros priemonėms. Augalinės kilmės.

H

Hydrogenated polydecene (hidrogenizuoti polidecenai) Polydecene yra sintetinis junginys, įrodyta, kad labai saugus, visiškai inertiškas, neerzina. Tiek odai, tiek iš vidaus netoksiškas.

K

Kolagenas - jo esama gyvūnų ir paukščių kojų odoje. Kolageno molekulės yra pakankamai didelės, todėl jos negali prasiskverbti į odą. Medžiaga kaupiasi odos paviršiuje ir apsunkina jos kvėpavimą.

L

Lauryl glucoside – (lauryl gliukozidas, cukraus tenzidas) paviršinio aktyvumo medžiaga ir ploviklis, pagamintas iš kokoso aliejus ("laurilo" dalis), cukraus (gliukozės dalis). Tai vienas iš švelniausių ir greitai yrančių paviršiaus aktyvumo medžiagų. Grynos formos Lauryl Glucoside yra maždaug 11,5 - 12,5 pH (kaip dauguma paviršiaus aktyvumo medžiagų), tačiau šio tipo ingredientai, niekada nenaudojami neskiesti.

M

Methylchloroisothiazolinone - koncervantas, pasižymintis antibakterinėm ir antigrybelinėm savybėm. Kosmetikoje naudojamas jau seniai, bet nustačius keletą pavienių odos sudirginimo atvejų, apribota koncentracija. Kai naudojama produktuose kur kontaktas su oda labai trumpas - 15 proc., kituose junginiuose - 8 proc. Didesnės dozės labai alergizuoja ir degina (cheminis nudegimas). Alergenas, tačiau nėra įtrauktas į kancerogeninių medžiagų sąrašą. Tad kaip supranti tai nėra natūrali medžiaga. Dažniausiai kartu naudojamas su Methylisothiazolinone - biocidas, koncervantas, kosmetikoje leidžiama naudoti tik iki 0,01 proc. Atliktos studijos labai prieštaringos. Nors laikomas gana toksišku, tačiau neįtrauktas į tokių medžiagų sąrašą.


Mineraliniai aliejai - mineralinės alyvos pagrindą sudaro nafta; dažniausiai naudojama gaminant vėsinančius gelius ar kremus ir kūno tepimo aliejus. Ant odos sudaro riebalinį sluoksnį ir sulaiko drėgmę po epidermiu. Taip pat neleidžia iš organizmo pasišalinti toksinams bei šlakams ir apsunkina odos kvėpavimą.

P

Parabenai (metil-, propil-, butil- ir etil-) - naudojami bakterijų gamybai mažinti bei produktų saugojimo laikotarpiui didinti. Plačiai naudojami, nors ir įrodytas jų toksiškas poveikis. Sukelia įvairiausias alergines reakcijas ir odos išbėrimą. Labai toksiški.


Paraffinum liquidum - dažniausiai naudojamas kremuose, masažiniuose aliejuose, bei yra pagrindinė „vaikų aliejaus” medžiaga. Jo paskirtis – minkštinti odą, suteikti riebumo pojūtį. Visgi patepus odą kremu, su šia medžiaga, oda yra padengiama nekvėpuojančiu sluoksniu. Pasekmės – atsiranda inkštirai, odos uždegimai. Paraffinum Liquidum yra kancerogenai ir mutagenai. Kosmetikoje itin paplitęs, nes yra pigus ingredientas. Mineralinės kilmės.

Petrolatai ir parafino gelis (vazelinas) - gelio konsistencijos mineralinė alyva, kuri sukelia daugybę problemų, susijusių su odos jautrumu šviesai (t.y. sustiprina neigiamą saulės poveikį) ir pažeidžia natūralų odos drėkinimo mechanizmą, tuo sukeldama odos sausėjimą. Ši medžiaga sukelia ir tokių odos problemų, kurioms išvengti ji yra skirta. Gamintojai naudoja petrolatumą, nes kosmetikos priemonės, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, labai aktyviai perkamos. Smarkiai poras užkemšanti medžiaga.

Propylene Glycol Dicaprate - Propilenglikolis: naftos produktų darinys, naudojamas automatiniuose stabdžiuose ir pramoniniuose šildytuvuose. Medžiagos saugumą patvirtinančiame sertifikate (MSDS, gaminio vartojimo nuostatos) yra nurodyta, kad reiktų vengti propilenglikolio kontakto su oda. Tačiau daugelyje kosmetikos priemonių propilenglikolis naudojamas kaip drėkinamasis komponentas. Daugkartinių klinikinių tyrimų buvo patvirtinta, kad propilenglikolis neigiamai veikia žmogaus sveikatą, sukelia dermatitą, ototoksiškumą, pažeidžia inkstus ir sutrikdo kepenų veiklą.

Polyquaternum-7 , 37, 39 - tai plaukų priežiūros produktai yra laikomi gana saugūs. Nėra pastebėta šalutinio poveikio reguliariai naudojant plaukų priežiūros produktus, kurių sudėtyje yra šių cheminių medžiagų. Vis dėl to didesni kiekiai gali sukelti niežėjimą, alergijas.

S

Sintetinės kvapiosios medžiagos - ant pakuotės nurodomas terminas „kvapioji medžiaga“ yra klaidinantis, nes šis paprastas žodis tinka 200 chemikalams apibūdinti (o gamintojai neapsunkina savęs jų išvardinimu). Paminėsime tik keletą negalavimų, kuriuos sukelia šie chemikalai: galvos skausmas, galvos svaigimas, hiperpigmentacija, stiprus kosulys, vėmimas, odos dirglumas.


Sodium chloride – (Natrio chloridas) yra gaunamas garinant jūros vandenį arba iškasamas kaip akmens druska (halitas). Naudojamas maisto gaminimui, įvairiems natrio junginiams (natrio šarmui, natrio karbonatui ir pan.), chlorui ir jo junginiams gauti. Medicinoje 0,9 % natrio chlorido tirpalas naudojamas kaip fiziologinis tirpalas.

Stearalkoniumchloridas - chemikalas, naudojamas gaminant maitinamąsias kosmetikos priemones, plaukų kondicionavimo priemones ir kremus. Sukelia alergines reakcijas. Stearalkoniumchloridas buvo sukurtas odos pramonei kaip minkštinamoji medžiaga. Pigesnis ir paprasčiau naudojamas gaminant plaukų kondicionavimo priemones palyginus su svarbiais plaukų sveikatai proteinais ir augaliniais ekstraktais. Labai toksiškas.

T

Talkas - mineralinė pudra, dažniausiai naudojama kaip pudra vaikams bei dezodoruojančių priemonių sudėtyje. Ilgai naudojant šią medžiagą, pasireiškia tokie patys simptomai, kaip ir naudojant asbestą. Be neigiamo poveikio kvėpavimo takams, talkas gali sutrikdyti ir reprodukcinės sistemos veiklą. Dažnai naudojamas kosmetikos priemonėse pH sureguliavimui. Norint rūgštį paversti druska (stearatu), pridedamas didelis kiekis gyvulinės kilmės rūgščių. TEA sukelia alergines reakcijas, taip pat regos problemas, odos ir plaukų sausėjimą. Ilgalaikis jo poveikis odai gali būti toksiškas.


Tetrasodium glutamate diacetat - žolelių kompleksų agentas. Kuris suriša gamybos metu atsiradusius minimalius metalų kiekius. Netoksiškas.


Naudoti šaltiniai:

EWG Skin Deep Cosmetics Database;
Wikipedia.org
Cosmeticsinfo.org
Goodguide.com